Genealogieën

De gepubliceerde genealogieën hebben betrekking op verschillende families. Allereerst het geslacht Vos, dat voor zover bekend uit de Duffeltse plaatsen Niel en Leuth stamt, via Ooij de overstap naar de Over-Betuwe maakte en daar in de 18 e en 19 e eeuw neerstreek in Bemmel, Angeren, Homoet, Driel, Elst en vooral Gendt. Het tweede geslacht betreft Voss, dat haar oorsprong vindt in het, toen nog Betuwse, dorp Aerdt. Een nazaat uit dit geslacht maakte van hieruit in de 17 e eeuw de overstap naar het Duitse Zyfflich, gelegen tussen Nijmegen en Kleve, en zorgde daar voor een uitgebreid nageslacht. Maar dit geslacht Voss is toch vooral generaties lang in Aerdt zelf blijven wonen. Of deze families Vos en Voss, die toch zo dicht bij elkaar woonden, verwant zijn is niet aangetoond, hoewel beide familienamen voor de invoering van de Burgerlijke Stand door elkaar door beide families werden gevoerd.

Van enkele aanverwante families is hier eveneens een genealogie gepubliceerd. Zo treft u gegevens aan over de familie Holterman, later Houterman, eveneens een familie die vanuit de Duffelt de overstap maakte naar het Betuwse Bemmel. Ook van de families Duijm, Sondag, Coerwinkel en van Steen zijn genealogische gegevens opgenomen, zonder overigens de pretentie te hebben hierin volledig te zijn. Onderzoek naar deze aanverwante families heeft nimmer de hoogste prioriteit gehad.

Bronvermeldingen zijn in de teksten omwille van de leesbaarheid weggelaten, wanneer deze op de gebruikelijke plaatsen, namelijk in de registers van de Burgelijke Stand en de kerkegisters, gevonden kunnen worden.

Geslacht Vos, Voss:

•  Genealogie Vos uit de Duffelt en Over-Betuwe
•  Genealogie Voss uit Aerdt en Zyfflich

Aanverwante geslachten uit de Duffelt:

•  Genealogie Holterman, Houterman
•  Genealogie Duijm, Duim
•  Genealogie Sonnendach, Sondach, Sondag, Zondag
•  Genealogie van Steen, Versteen
•  Genealogie Coerwinkel, Koerwinkel, Courwinkel

 Nieuws

NIEUWE TRANSCRIPTIES

Met ingang van 8 april 2010 zijn nieuwe transcripties beschikbaar onder "bronnen". Het betreft transcripties van het Oud Rechtelijk Archief van Gendt-en-Erlecom over de periode 1681-1721. In totaal staan meer dan 200 acten uit het Dagelijks Signaat en het Protocol van Bezwaar van de Heerlijkheid Gent-en-Erlecom op deze site ter inzage.

 

© John Vos 2013-2017. Beheerd door Stichting Familie van Huykelom van de Pas 2019.