Indisch Filmarchief

Door familie-erfenis en door schenking van de Vereniging Indisch Filmarchief is de Stichting eigenaar van een grote collectie smalfilms uit Nederland-Indie. Alle delen van de archipel zijn in deze unieke collectie films vertegenwoordigd. Zo zijn er oude films van Java, Sumatra, Bali, Nederlands Nieuw-Guinea, maar ook van de Molukken en Borneo.

Indisch Filmarchief

De collectie van het Indisch Filmarchief van onze stichting is vermoedelijk de grootste particuliere verzameling van films uit voormalig Nederlands-Indië. Voorheen was dit de verzamelijk van wijlen Jan Brocades Zaalberg, die nu in het bezit is van Eye.

Op verzoek van (indische) organisaties en verenigingen vertoont de Stichting films uit haar collectie tijdens bijeenkomsten, pasar malams en aanverwante Indische festivals. Het doel daarbij is, onder begeleiding van muziek, de kijkers te laten ervaren hoe het dagelijks leven in Indië was. Er kunnen dan films worden getoond die zowel betrekking hebben op natuur, nijverheid en industrie, als op het leven van de Europeanen en de autochtone bevolking in voormalig Nederlands-Indië

Er worden geen films uitgeleend of verkocht uit ons Indisch filmarchief, wel vertonen we deze films op verzoek op locatie. Hier zijn kosten aan verbonden. Indien u geïnteresseerd bent om films uit voormalig Nederlands-Indië door ons te laten vertonen, neem dan contact met ons op. Specificeer in dat geval in uw bericht aan ons wat de aanleiding is voor uw verzoek, wat voor filmbeelden u wenst, en hoeveel toeschouwers en kijkrondes u verwacht. Wij zullen daarna vlug reageren met een voorstel.